Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

APPRENDRE AUTREMENT

APPRENDRE AUTREMENT

APPRENDRE AUTREMENT est le blog dédié aux approches innovantes de la formation dans les organisations


Formarile pe masura

Publié par CRISTOL DENIS sur 15 Février 2011, 23:17pm

Catégories : #Auteur

 

 

 

Formare pe masura corespunde oricarei formari construite in functie de problematica punctuala a unei intreprinderi. Ea porneste in general de la un caiet de sarcini continand caracteristicile unei cereri specifice. Acest caiet de sarcini prezinta contextul intreprinderii si serviciile sale, obiectivele urmarite, publicul tinta pentru formare. In specificatiile sale functionale, el da indicatii cu privire la obiectivele operationale ce trebuiesc indeplinite precum satisfacerea clientilor, aprofundarea unui nou program informatic, reusirea lansarii unui produs si rezultatele scontate in termeni de dezvoltare a capacitatilor sau competentelor.

Succesul unei formari pe masura necesita respectarea derularii etapelor. Prima etapa este asocierea persoanelor implicate in formare la redactarea caietului de sarcini. In fapt, deseori prestatorul de formari si clientul uita de cei ce urmeaza a fi formati. Este nevoie deci de crearea unei scheme prin care viitori „elevi”sa-si exprime nevoile legate direct de activitatea lor profesionala, si nu doar o inventariere a nevoii de formare care nu este decat o reprezentare a priori a unei situatii.

A doua etapa este distingerea clara a tot ce depinde de ingineria de formare adica a ceea ce are legatura cu arhitectura dispozitivului de formare:
-  rolul fiecarui actor : manageri, tutori, „elevi”
-  situatiile utile de studiat precum organizarea in alternanta, managementul de proiect, sesiuni de formare la distanta sau lucru individual
si ceea ce depinde de ingineria pedagogica adica metodele si modele de animare, suportul de formare si scriptul de animare.

A treia etapa consta in pilotarea formarii pe masura.  In aceasta privinta, cu cat formarea este mai complexa si cuprinde mai multe mize, cu atat aceasta etapa trebuie sa reuneasca toate partile implicate in proiectul de formare.

In fine, etapa de evaluare nu se limiteaza doar la masurarea satisfactiei participantilor ci va cauta sa repereze efectele concrete asupra organizatii intreprinderii, cresterea cifrei de afacei sau reusita proiectelor.

Ameliorarea constanta a practicilor de inginerie pot fi asociate industrializarii economiei odata cu interventiile lui Taylor, care vizau perfectionare gesturilor, pana la cele ale psihologilor care studiaza dinamica grupurilor in vederea ameliorarii relatiilor sociale in intreprinderi, si mai recent cele ale responsabililor de calitate ce cauta sa optimizeze procesele. Astazi, mizele formarilor pe masura sunt luarea in calcul a specificitatilor individuale, a stilurilor de invatare, a modalitatii in care fiecare se pozitioneaza in raport cu abilitatile si cunostintele.

Camerele de Comert si Industrie au fost create pentru a dezvolta teritoriile si intreprinderile respective si ulterior au inteles ca toate acestea depinde de comptentele oamenilor. Astfel au aparut cele mai vechi scoli de comert. Datorita proximitatii cu sefi de intreprinderi, ele au putut sa ofere solutii adaptate si sa creeze solutii pe masura inovante si performante. In spiritul acestei traditii, astazi, Camerele isi concep interventiile in formare cu o grija constanta pentru performanta.

Denis Cristol, responsabil formare continua Advancia si Negocia, doctor in stiintele educatiei

Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article

Archives

Nous sommes sociaux !

Articles récents